zoemdak

IBIC maakt van biodiversiteit prioriteit, en tovert groendaken om tot zoemdaken

- Nieuws | 1 min leestijd

Kleiner bouwen: het is een echte trend. Daarom doen we er alles aan om het maximale uit het bewoonbare oppervlak te halen. Hierbij wordt het dak vaak over het hoofd gezien. Want waarom niet ook het plat dak optimaal benutten?

Als specialist in groendaken kwam  op de proppen met het Zoemdak– initiatief. Dit project omvat groendaken waarvoor een speciale zaadmix werd ontwikkeld. Waarom? Om in de toekomst groendaken aan te leggen die extra geschikt zijn voor bloembezoekende insecten. En dat is nodig, want de insectenpopulatie daalt dramatisch.

Gesteund door VLAIO werkt IBIC samen met Natuurpunt StudieHogeschool PXL en KU Leuven voor dit innovatieve project. Uit eerder onderzoek bleek dat de bestaande commerciële zadenmengsels voor extensieve groendaken wel divers lijken, maar in realiteit geen meerwaarde bieden voor wilde bestuivers. Stof tot onderzoek dus!

De komende jaren testen we 40 plantensoorten op daken in verschillende steden. Het doel? Dat is een selectie van 20 tot 25 succesvolle soorten ontdekken die we daarna zo budgetvriendelijk mogelijk op de markt willen brengen. We willen de praktische en financiële drempels om voor een biodivers groendak te kiezen helemaal uit de weg ruimen.

Dankzij dit project kunnen we binnenkort met een wetenschappelijk onderbouwde basis architecten en bouwheren mee op de groene kar trekken en hen overhalen om voor een Zoemdak te kiezen.

Voor de resultaten moeten we nog even geduld hebben, want het project loopt nog enkele jaren. We houden u natuurlijk graag op de hoogte over de verdere ontwikkelingen in dit bij-zondere, groene project.