extensief groendak sedum

Extensieve groendaken

Wat is een extensief groendak?

Een extensief groendak, ook wel een sedumdak of grasdak genoemd, is vooral mooi om naar te kijken en minder geschikt voor actief gebruik. De grassen, sedums en vetkruiden zorgen voor een mooi groen uitzicht, maar de beloopbaarheid van dit soort daktuin is eerder beperkt. Op zoek naar een groen dak met meer mogelijkheden? Met een intensief groendak zijn de mogelijkheden eindeloos!

sedumdak

Beplanting op dit groene dak

Een extensief groendak heeft een beperkte substraatdikte (maximum 15 cm). Dat betekent dat de planten voor hun wortels slechts een dunne laag aarde nodig hebben, maar ook dat je keuze qua soorten planten eerder beperkt is. Sedums, lage grassen, droogteresistente kruiden en bloemen zijn typische plantensoorten die bij een extensief groendak horen. Ga sowieso voor planten die tegen een stootje kunnen.

Onderhoud van een extensief groendak

Van alle soorten groendaken vereist een extensief groendak het minste onderhoud. Slechts tweemaal per jaar ongewenste beplanting verwijderen en wat organische meststoffen geven, volstaat meestal. Water geven hoeft enkel na aanleg in periodes van langdurige droogte.

sedumdak

Opbouw: een extensief groendak aanleggen

Een extensief groendak aanleggen gebeurt altijd op een plat of hellend dak (max. 45 graden), met een opbouw van 6 tot 12 cm (90 tot 180 kg/m²). Dit type groendak is zowel geschikt voor renovatie als nieuwbouw.

Het gewicht van een extensief groendak is zeker een voordeel: het is erg licht en heeft daarom slechts een beperkte onderliggende draagstructuur nodig.

Hoeveel kost een extensief groendak?

De prijs van een extensief groendak hangt af van project tot project. In elk geval is dit type goedkoper dan een semi-intensief of intensief groendak, onder meer omwille van de minder dikke opbouw. In ruil voor een beperkte investering krijg je toch snel een mooi resultaat.
Een groendak met een beperkte hellingsgraad (2° tot 15°) is bovendien goedkoper dan een hellend groendak (15° tot 45°). Hoe steiler het dak, hoe meer voorzieningen er nodig zijn om het groendak mooi op z’n plaats te houden.

Meer weten? Vraag het aan een expert!
Onze experten beantwoorden met plezier al je vragen over extensieve groendaken. We bezorgen je ook graag een vrijblijvende offerte op maat. Neem dus gerust contact op!

Persoonlijk advies nodig? Bel onze expert

Een sedumdak aanleggen, dat vraagt de nodige expertise.
Neem dus snel met ons contact op om de mogelijkheden te bekijken voor jouw project.

Onze oplossingen

extensief groendak met sedum yvoir mont godinne ziekenhuis
Extensieve groendaken
intensief groendak
Intensieve groendaken
semi-intensief groendak
Semi-intensief groendak
verharding op het dak
Verharding op het dak
Begaanbaar te voet
Gewicht
Dikte
Waterretentie
Biodiversiteit
Kostprijs
Lees meer Lees meer Lees meer Lees meer
extensief groendak