sedumdak

De opbouw van een extensief groendak

- Blog | 1 min leestijd

Goed nieuws voor de geïnteresseerden: een extensief groendak of sedumdak kun je op vrijwel elk dak toepassen. Het systeem is namelijk relatief licht, hoewel het meestal uit vijf lagen bestaat. Welke dat precies zijn? We nemen de opbouw van een extensief groendak graag voor je onder de loep.

1. Wortelvaste bescherming

De basislaag dient vooral om je dak te beschermen en te voorkomen dat de wortels van de planten in je dakbedekking groeien. Bij een extensief groendak kun je de wortelvastheid op twee manieren garanderen: door te kiezen voor een wortelvaste dakbedekking of een aparte wortelvaste folie.

Let op: bij intensieve groendaken (daktuinen) wordt aangeraden om beide te plaatsen.

2. Drainagelaag met waterreservoir

De drainagelaag zorgt er vervolgens voor dat overtollig regenwater afvloeit naar de voorziene riolering en is essentieel om je groendak lange tijd mooi te houden.

3. Filterlaag

Om verstopping in de afvoer te vermijden is er een filterlaag die de kleinere deeltjes van het substraat tegenhoudt.

4. Substraatlaag

De substraatlaag kun je zien als de ‘potgrond’ waarop je groendak ligt en is veruit de belangrijkste laag voor de vegetatie. We onderscheiden twee functies:

  • Enerzijds voorziet de substraatlaag de planten van voedsel en water.
  • Anderzijds dient het substraat voor de verankering van de plantenwortels.

De samenstelling en de dikte van het substraat bepaalt de kwaliteit van je groendak én welke beplanting erop kan groeien. Zo is de substraatlaag bij sommige extensieve groendaken maar 6 cm dik, omdat de vegetatie op een extensief dak meestal beperkt is tot sedum.

Qua samenstelling is het van belang dat het substraat niet te veel organische stoffen bevat. Dat zorgt namelijk voor een té rijke bodem, iets waar alleen onkruid van houdt. Bovendien is een te groot percentage organische stoffen niet brandveilig. Om te voorkomen dat substraat composteert, ligt er op een groendak een substraat op basis van mineralen.

5. De vegetatielaag

Een extensief groendak bestaat meestal uit sedums, omdat dat de meest economische oplossing is en de planten weinig wegen. Maar er zijn nog heel wat mooie alternatieven, zoals grassen, struiken en kruiden die het overwegen waard zijn.