zoemdak

Wat is een zoemdak®

Een zoemdak® is een biodivers groendak dat fauna en flora verrijkt. Als zoemdakspecialist én initiatiefnemer van het zoemdak tilt IBIC biodiversiteit letterlijk naar een hoger niveau. We upgraden groendaken en maken ze tot een waar paradijs voor bloembezoekende insecten. En dat is meer dan nodig, want de insectenpopulatie daalt dramatisch. Honingbijen alleen kunnen onze voedselketen niet redden. Daarom focussen we ons ook op wilde bestuivers. Zo hopen we de duizelingwekkende daling van het aantal insecten – maar liefst tachtig procent in de laatste dertig jaar – een halt toe te roepen

Onze uitdaging

Ooit stapten we naar Natuurpunt met de vraag: “Welke bestaande zadenmengsels zorgen voor een beplanting die wilde bestuivers lokken op onze groendaken?” Hun antwoord: de commerciële zadenmengsels ogen mooi, maar betekenen geen echte meerwaarde voor wilde bestuivers. 

Die vaststelling motiveert ons om een systeem te creëren dat wél effectief bijdraagt aan de biodiversiteit. Daarbij hanteren we als enige een holistische kijk. We doen immers onderzoek naar zowel plantenkeuze als substraattype, -dikte, en –opbouw en nestplaatsen.

Om het ideale zoemdak® samen te stellen werkt IBIC samen met Natuurpunt, Hogeschool PXL en KU Leuven en krijgen we de steun van VLAIO

Wetenschappelijk onderzoek

Het ideale zoemdak® creëren, is geen nattevingerwerk. Daarom voeren we een diepgaand en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. De komende jaren testen we maar liefst veertig plantensoorten op daken in verschillende steden. Ons doel? Twintig tot vijfentwintig succesvolle soorten ontdekken die we in de toekomst op een budgetvriendelijke manier kunnen aanbieden. Zo ruimen we de praktische en financiële drempels om voor een biodivers groendak te kiezen, helemaal uit de weg!

Blijf ons volgen

Op een eigen zoemdak® is het nog heel even wachten, tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Blijf ons dus zeker volgen voor interessante updates!

Zoemdak