intensief groendak

Intensieve
Groendaken

Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak is een volwaardige daktuin. Je kunt erin wandelen en zelfs groenten kweken, terwijl de kinderen er naar hartenlust in ravotten. Het zijn heuse leeftuinen op niveau die tot ieders verbeelding spreken: van greenhouses tot urban farming. Uiteraard moet je dak wel voldoende draagkracht hebben om dit type groendak te ondersteunen, maar in ruil krijg je dan ook een volwaardige extra leefruimte om je leven lang van te genieten. Kom er hieronder alles over te weten.

plaatsing bomen op daktuin

Beplanting op een intensief groendak

Een intensief groendak is zo veel meer dan wat gazon op een dak. Van alle soorten groendaken zijn ze ongetwijfeld het indrukwekkendst, omdat ze geschikt zijn voor nagenoeg alle soorten beplanting. Net zoals in een gewone tuin kun je op een intensief groendak hagen planten en zelfs een droom van een bos of dakmoestuin aanleggen. Elke plant moet wel een aangepaste ondergrond krijgen.

Omdat intensieve groendaken heel wat verschillende soorten planten toelaten, bieden ze de grootste biodiversiteit en de beste waterretentie.

Onderhoud van een daktuin

Een intensief groendak heeft net zoveel onderhoud nodig als een klassieke tuin.

intensief groendak in de duinen

Opbouw: een intensief groendak aanleggen

Een intensief groendak aanleggen gebeurt altijd op een plat dak, met een opbouw vanaf 20 cm (300 kg/m²). In vergelijking met andere types groendaken, bevat de aangepaste onderbouw van een intensief groendak meer substraat, meer voedingsstoffen en een grote waterbuffering. Een combinatie van intensieve en extensieve zones en het gebruik van plantenbakken of heuvels als ophoging, is mogelijk.

 

Hoeveel kost een intensief groendak?

Hoeveel een intensief groendak precies kost, hangt af van project tot project. In elk geval is dit type minder goedkoop dan een semi-intensief of extensief groendak, onder meer omwille van de dikkere opbouw. Maar de mogelijkheden zijn dan weer eindeloos. Als je je intensief groendak als een verblijfsdak gebruikt, dan is je materiaalkeuze (kiezels, tegels, klinkers, …) mee bepalend voor de prijs.

De groendaken en daktuinen van IBIC

Benieuwd naar onze realisaties? In Brussel legde IBIC een prachtige daktuin aan waarin de werknemers en bewoners van het Louise Center naar hartenlust kunnen rondwandelen. In Sint-Lambrechts-Woluwe vormde een intensief groendak dan weer de ideale oplossing om een parkeergarage te dichten.

Meer weten? Vraag het aan een expert!
Onze specialisten beantwoorden met plezier al je vragen over intensieve groendaken en daktuinen. We bezorgen je ook graag een vrijblijvende offerte op maat. Neem dus gerust contact op!

  • Meer dan 25 jaar ervaring
  • Persoonlijk advies
  • Totaalconcept
  • Innovatief
  • Duurzaam