groendak zonnepanelen

Groendaken nog duurzamer maken? Combineer ze met zonnepanelen!

- Blog | 2 min leestijd

Door een groendak te installeren doe je de natuur sowieso al een plezier, maar door die groene oase te combineren met zonnepanelen ga je nog een stapje verder. En er is goed nieuws, want zonnepanelen en groendaken passen niet alleen perfect samen, ze versterken ook elkaars werking. Hoe precies? Dat lees je hier.

Hete zomers, minder rendement

Door de opwarming van de aarde krijgen we ook in onze contreien steeds warmere zomers. Hittegolven, waarbij het kwik tot 40°C stijgt, zijn al lang geen uitzondering meer. Niet alleen voor ons is het dan puffen en zweten, ook het dak krijgt het flink te verduren. Op hete zomerdagen kan de oppervlaktetemperatuur van een bitumineus plat dak wel 70 à 80°C bedragen.

Wanneer je zonnepanelen op je plat dak hebt, wordt de omgeving rond de panelen gloeiend heet. Hoe meer warmte, hoe meer rendement, toch? Uit wetenschappelijk onderzoek van de ‘American Solar Energy Society’ blijkt dat het tegendeel waar is. Pv-panelen behalen het hoogste rendement bij een buitentemperatuur van 26°C. Daarna daalt hun opbrengst weer.

De oplossing: een groendak

Om die daling tegen te gaan, is een groendak een uitstekend idee. Dit soort dak heeft namelijk een warmteabsorberend vermogen, in tegenstelling tot een naakte dakhuid. Dat vermogen ontstaat wanneer het sedum op het dak volgroeid is en gaat transpireren onder invloed van dauw en regen. Daardoor daalt de temperatuur op het dak, en dus ook de omgevingstemperatuur van de zonnepanelen. Het rendement van de zonnepanelen stijgt op de manier weer met 4 tot 5%: een mooie toename!

Met welk type groendak combineer je zonnepanelen het best?

Zonnepanelen combineer je het best met een extensief groendak of sedumdak, omdat de planten daar lager zijn en het dak dan niet als een echte tuin gebruikt wordt. Bij een intensief groendak of een daktuin riskeer je dat hoge planten de zonnepanelen in de schaduw zetten. Bovendien zou het gewoon zonde zijn om je mooie tuin te bedekken met zonnepanelen.

Tips om het maximum uit je zonnepanelen te halen

Naast je zonnepanelen op een groendak plaatsen, zijn er nog maatregelen die je kunt nemen om alles uit de investering te halen. Enkele aandachtspunten:

  • De ideale hellingsgraad van zonnepanelen ligt tussen 35% en 38%. Op een plat dak zal je ze dus schuin moeten plaatsen.
  • Laat de panelen altijd door een vakman plaatsen. Hij weet welke constructie de meeste energiewinst zal opleveren.
  • Weet dat een jaarlijks onderhoud van je zonnepanelen – zoals vaak wordt aangeraden – eigenlijk overbodig is. De paar procenten extra rendement die zo’n schoonmaakbeurt je oplevert, wegen niet op tegen de kost van de reiniging. Voor een goed rendement van je zonnepanelen volstaat het om om de twee jaar een grondig onderhoud te laten uitvoeren en regelmatig onkruid te verwijderen. Als je een groendak hebt, moet je ook dat goed (laten) onderhouden

Een groendak met zonnepanelen plaatsen

Je merkt het al: een groendak en zonnepanelen zijn de ideale combinatie! Idealiter worden ze ook in die volgorde geplaatst. Bij IBIC voorzien we eerst een drainage- en substraatlaag op het dak zodat de dakbedekking beter beschermd is en het waterbufferend vermogen van het groendak ten volle wordt benut. Maar geen zorgen, ook wanneer je al zonnepanelen hebt, kunnen we nog steeds een groendak aanleggen.

Meer weten over de combinatie van een groendak en zonnepanelen? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.