groendaken woonproject dac'art

Groendaken, binnentuin en een dakterras voor Dac'Art

Aan de oevers van het kanaal Roeselare-Leie wordt een prestigieus woonproject gerealiseerd, met de naam Dac’art. En daar hoort niet alleen een mooie ligging aan het water bij, maar ook de intensieve en extensieve groendaken van SOPREMA-dochter IBIC.

Streven naar ultiem woongenot

Op de site waar vroeger het veevoederbedrijf Dacar-Michiels stond, realiseert de ontwikkelingsdivisie van Jan De Nul Group het verfijnde woonproject Dac’art. De naam verwijst naar de voormalige grondgebruiker én naar het streven van de nieuwe bestemming. Want met de verfijnde architectuur aan het water, de goede ligging (nabij het stadscentrum en het groene hinterland) en de duurzame groene daken staat hier duidelijk de kunst van het wonen centraal.

Bewoners moeten dichtbij kunnen genieten: zo is het uitgangspunt van Dac’art en dat komt duidelijk terug in het ontwerp. De royale buitenruimtes zijn bijvoorbeeld een unieke troef van het project. Ook krijgt elk appartement minimaal één ruim terras, al heeft de meerderheid er twee of meer. En dankzij het doordacht ontwerp kunnen bewoners op alle verdiepingen volop genieten van licht en zicht op natuur.

binnentuin verharding op het dak

Bijzondere binnentuin

Dac’art omvat in totaal 54 appartementen en 7 penthouses, verdeeld over verschillende gebouwen in 5 bouwstijlen rond een centrale binnentuin. Het aanwezige groen in Dac’art is multifunctioneel: het staat niet alleen mooi, maar werkt ook luchtzuiverend en dient als waterbuffer. Bovendien zorgt het voor verkoeling in warme perioden en geeft het een boost aan de biodiversiteit.

Ook de centrale binnentuin is multifunctioneel. De tuin fungeert als oase van rust, maar vormt ook de grote groene ontvangstruimte. Onder de aangeplante jonge bomen door slingeren namelijk organische paden naar de ingangen van de verschillende woningen. Bovendien is de binnentuin eigenlijk ook een groendak, want hieronder bevindt zich de ondergrondse parking voor bewoners en bezoekers. 

Het groen van de binnentuin herhaalt zich daarnaast rond de verschillende leefterrassen en op diverse daken van appartementen en penthouses. In het ontwerp van Dac’art komen dus van onder tot boven groendaken terug.

Groene daken van de toekomst

IBIC zorgde voor zowel de extensieve als de intensieve groendaken op hoogte binnen het project. Bij groendaken is namelijk een speciale opbouw vereist op de normale dakdichting. Eerst brengt IBIC een wortelvaste folie aan, vervolgens een drainagemat en een substraatlaag. 

De dikte van de substraatlaag is trouwens rechtstreeks gelinkt aan de beplantingskeuze: bij een extensief groendak zijn voornamelijk verschillende soorten vetplanten (sedum) en droogteresistente kruiden, bloemen en grassen mogelijk. Dat is een keuze die bij de ontwerpfase moet gemaakt worden, omdat we in functie hiervan meer of minder substraat en/of waterbuffer nodig hebben. Bij dit project kozen we voor sedumsoorten: dat oogt mooi groen en vergt een minimaal onderhoud en kleine substraatlaag.

Bij intensieve groendaken is meer substraat en onderhoud nodig. Daarop kan echter wel grotere beplanting komen, zoals siergras of lavendel. Bij Dac’art zorgde IBIC dat deze grotere gewassen de verschillende leefterrassen mooi omlijsten. En niet alleen bij de oplevering staan de groendaken er mooi bij. Want IBIC bekommert zich niet alleen om de aanleg van de groendaken, maar neemt ook het onderhoud op zich. Zo kunnen de bewoners blijvend zorgeloos genieten van het vele, multifunctionele groen op  Dac’art.

 

Ook fan van groen? Contacteer ons!

Dac’art, Izegem