Groendaken verhogen levenskwaliteit in de steden

Groendaken verhogen levenskwaliteit in de steden

- Blog | 1 min leestijd

Wetenschappers spraken zich al vaker uit over de winst van groendaken voor ons welzijn en onze levenskwaliteit. 

Zo wijst een studie die in 2015 in het Journal of Environmental Psychology verscheen uit dat wie op kantoor uitkijkt op een groen dak, zich beter kan concentreren en minder fouten maakt bij computertaken. Geen wonder dat AXA voor zijn nieuwe hoofdkantoor in Brussel kiest voor gigantische, intensieve groenterrassen van IBIC, met soms een helling van 40°.

Groene daken helpen genezen

Het Nederlandse onafhankelijk adviesorgaan Gezondheidsraad spreekt van ‘helende tuinen’. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen wat iedereen aanvoelt: een groene omgeving helpt herstellen van stress en is gunstig voor de gezondheid. Patiënten in ziekenhuizen of zorginstellingen ‘in het groen’ of met uitzicht op groen, gebruiken tot 30% minder pijnstillers en verblijven gemiddeld 1 dag korter in het ziekenhuis.

IBIC bracht die meerwaarde onder meer naar het AZ Maria Middelares in Gent, en legde er een 8000 m² groot groendak aan, waar alle kamers op uitkijken. Ook het AZ Sint-Maarten in Mechelen trok de kaart van de genezende omgeving door maximaal in te zetten op een groene beleving in alle patio’s.

Groendaken brengen groen in de stad

De tijd waarin het loonde om bij stadsontwikkelingen ook de allerlaatste vierkante meter te persen in ‘bewoonbare ruimte’ ligt achter ons. Projecten die inzetten op rust, groen en water en een gezond evenwicht weten te vinden tussen densiteit van bewoners en een aangename omgeving boeken steeds meer succes. Studies wijzen uit dat de waarde van een pand in een groene omgeving met 4 tot 8% stijgt.

Ook voor architecten en projectontwikkelaars loont het om na te denken over een concept waarin groendaken een cruciale rol spelen. Domein De Bos in Heist-op-den-Berg gooit hoge ogen als een toekomstgericht project – ook bij architectuurliefhebbers. Grote ‘living outdoor’-terrassen brengen de natuur aan de dorpel van bijna honderd wooneenheden. IBIC ontwerpt en realiseert er de daktuinen en hellende groendaken van het ‘woonerf’ in nauwe samenwerking met projectontwikkelaar Group De Neve.