bomen op dak van De Nieuwe Dokken Gent

Torenhoge bomen als eyecatcher op Gents groendak

Groendak- en valbeveiligingspecialist IBIC transformeert kale daken in slimme groendaken of complete daktuinen. Zo ook bij de Nieuwe Dokken in Gent. Hier worden de oude industriële dokken omgetoverd tot een levendig, groen stadsdeel – en daarbij kunnen extensieve groendaken en intensieve daktuinen natuurlijk niet ontbreken. IBIC plaatste enorme boombakken voor de torenhoge bomen die uitkijken over de stad.

Industriële dokken als groen stadsdeel

Het stadsdeel Oude Dokken in Gent ondergaat de komende jaren een grootse metamorfose. Hier verrijst het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken. Langs de kade komen verschillende gebouwen met onder meer 400 appartementen, winkels, sport, onderwijs, kinderopvang, horeca en kantoren – waarbij alles wordt omringd door groen en water. 

Onderdeel van het groen zijn intensieve daktuinen en extensieve groendaken. IBIC zorgde voor de aanleg daarvan, onder meer op de 55 meter hoge woontoren De Faar. “Daarop is een groendak met zonnepanelen aangelegd. En één verdieping lager hebben wij voor dé eyecatcher van het project gezorgd”, vertelt Dave Martens van IBIC. “De lofts op die verdieping hebben grote terrassen die van elkaar worden gescheiden door boombakken van anderhalve meter hoog met daarin bomen van vier tot zes meter hoog.”

Metershoge bomen, zonnepanelen en kleine vetplantjes

De metershoge bomen op het dak vroegen wel wat van de constructie. “Je moet zorgen voor een flinke laag substraat, beplanting rondom de bomen en een irrigatiesysteem om alles te kunnen bevloeien”, vertelt Martens. “Bovendien komt zo’n grote boom met een serieuze kluit van ruim duizend kilo. Dat alles komt neer op een gewicht van een kleine twee ton per vierkante meter. Daar moet uiteraard vanaf het begin rekening mee gehouden worden. Vanwege de financiële en constructieve impact worden dit soort intensieve daktuin bijna nooit toegepast. Wij laten nu zien dat het goed mogelijk is op deze hoogte.” 

De Nieuwe Dokken, Gent

Ook opvallend bij de Nieuwe Dokken is de combinatie van extensieve groendaken met vetplantjes en zonnepanelen. “Terwijl dat grote voordelen oplevert. Een zonnepaneel in combinatie met een groendak zorgt voor een hoger rendement, want je kunt zo vier à vijf procent meer energie opwekken op jaarbasis. Zonnepanelen produceren stroom immers het beste met een directe omgevingstemperatuur van 15 tot 25 graden. Wanneer de omgevingstemperatuur oploopt, tijdens de zomermaanden, draagt het verkoelende effect van een groendak bij aan het verhoogde rendement op jaarbasis van de PV-panelen.”, legt Martens uit. “Wij raden deze combinatie daarom vaker aan, want het groendak en het PV-paneel profiteren van elkaars aanwezigheid.”

Slimme waterbuffer en ecologische opstap

De combinate van groendak en zonnepanelen is daarnaast ook goed als waterbuffer en voor de biodiversiteit, én vormt een ecologische opstap voor fauna en flora. “Het is een win-winsituatie”, zegt Martens. “Bewoners van de Nieuwe Dokken merken het verschil in de portemonnee door het groendak met zonnepanelen. Bovendien zorgt het groendak voor verkoeling en isolatie. Daarvan gaan de bewoners van De Faar ook profiteren.”

Zeker nu we meer te maken krijgen met grotere weersextremen – met langere perioden van hitte en droogte of hevige regenval – is een groendak als verkoelende isolatielaag en wateropvang extra interessant volgens Martens. “Bovendien wordt je dakbedekking niet rechtstreeks blootgesteld aan UV-straling en gaat ze tot drie keer langer mee met een groendak.” 

Van ontwerp, plaatsing tot onderhoud van groene daken

Er leven nog wel wat misverstanden rondom groendaken, vertelt Martens. “Mensen denken bijvoorbeeld vaak dat een groendak zichzelf onderhoudt. Dat klopt niet. Een groendak is onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Het is vegetatie en dat heeft een beheer nodig. Wij leggen daarom niet alleen groendaken aan, maar bieden ook het onderhoud aan.” 

Ook denkt IBIC graag mee over het ontwerp van een groendak of daktuin. “We willen voorkomen dat er fouten worden gemaakt in de ontwerpfase, want die kun je bij de aanleg moeilijk herstellen”, vertelt Martens. “We zien nu weleens dat de constructie het niet aankan of dat de beloofde beplanting een agressief wortelstelsel heeft. Dan maak je het dak kapot. Daarom is het handig om van bij de start een groendakspecialist te betrekken. Wij hebben de ervaring en kennen de bouwtechnische eisen als geen ander. En we kunnen altijd leunen op SOPREMA, dat als een rots achter ons staat. We kunnen je dus perfect adviseren.” 

 

©Afbeelding van Caaap.

Sfeerbeelden tijdens de plaatsing van het groendak

De Nieuwe Dokken, Gent
De Nieuwe Dokken, Gent
De Nieuwe Dokken, Gent
De Nieuwe Dokken, Gent
plaatsing boom op groendak

Meer informatie?

Contacteer onze expert.

De Nieuwe Dokken, Gent